BIOGRAFI
Vilhelm Ekelund (1880-1949) är en av det svenska 1900-talets viktigaste författare, dels som poet, dels som essäist och aforistiker. Han är den fria versens och det intensiva själsuttryckets pionjär i Sverige och blev en inspirationskälla för modernismens författare.
Ekelund debuterade i den lundensiska studentkalendern I skilda färger år 1900, tillsammans med Mauritz Krook, Alfred Fjelner och Nils P. Svensson.[1] Ett par månader senare samma år utkom han med sin egen första diktsamling, Vårbris. I dessa tidiga verk mottogs han som en arvtagare till skånska poeter som A.U. Bååth, Emil Kléen och Ola Hansson. De följande åren fram till 1909 utkom han med flera diktsamlingar innan han lämnade poesin för gott och med essäsamlingen Antikt ideal positionerade sig som en betydande essä- och aforismförfattare. Han bodde i Berlin från 1908 och levde där i "landsflykt" efter att ha dömts till en månads fängelsestraff för att ha varit i slagsmål med en länsman i Göteborg. Mellan åren 1912 och 1921 bodde han i Danmark. 1921 återvände han till Sverige.
Ekelund var poetiskt inspirerad av Ola Hansson som han ansåg vara den mest betydelsefulla poeten i Sverige sedan Erik Johan Stagnelius. Ekelund tillhörde, precis som Ola Hansson, en symbolistisk riktning inom lyriken. I Swedenborgs anda lät han själstillstånd och attityder speglas av växter. Detta gällde främst hans hemtrakter i Skåne, Ringsjöbygden, ur vilken han hämtade mycket inspiration. I städerna fängslades Ekelund däremot av det ideellt mänskliga som han där uppfattade i kontrast till socialt elände. Upplevelsen av stadsliv förde Ekelund i riktning mot det personligt tragiska och målet i hans litterära produktion blev att gestalta "det mänskliga". Ekelunds första diktsamling, Vårbris, är skriven i bunden vers. Syner präglas dock av formell förnyelse. Rent allmänt brukar man säga att hans poesi kännetecknas av ett "förtätat" språk.
De första essä- och aforismsamlingarna Antikt ideal (1909), Böcker och vandringar (1910) och Båge och lyra (1912) beredde vägen för Ekelunds polemiska och musikaliska poesi samt en kulturkritik och personlighetsfilosofi. Inledningsvis utgjorde Friedrich Nietzsche en inspirationskälla, därefter persisk mystik och Daodejing översatt av Eric Hermelin.
Ekelunds senare böcker, från och med Elpidi (1939), utgavs av Vilhelm Ekelundsamfundet i Helsingborg, som bildats av några av Ekelunds vänner så att författaren skulle kunna verka friare från dagsmarknad och kritikers värderingar. Samfundet består än idag och har sitt säte i Lund med Jonas Ellerström som dess ordförande. Till tidigare medlemmar i samfundet räknas bland många andra Pär Lagerkvist, Harry Martinson, Johannes Edfelt och Gösta Oswald.
Ekelund var också sporadiskt verksam som översättare och översatte bland annat antika grekiska lyriker, Giacomo Leopardi, Francesco Petrarca och Georg Christoph Lichtenberg. Han finns själv översatt bland annat till engelska, tyska, franska och danska. Elmer Diktonius tonsatte dikter av Ekelund.
Ekelund tilldelades Frödingstipendiet 1926 och utsågs 1937 till filosofie hedersdoktor vid Lunds universitet.
Vara salt, vara eld, är lefva.
KRONOLOGI
1880. Otto Vilhelm Ekelund, son till smedmästaren Johannes Ekelund och Johanna Larsdotter, föds den 14 oktober i Stehag. Hans bror Axel har fötts två år tidigare.
1883. Familjen flyttar till nr 5 i grannbyn Hassle, där Ekelund går i folkskola.
1891-1894. Skolgång i Gunnaröds elementarskola.
1894. Familjen flyttar på hösten till Stora Södergatan 47 i Lund.
1894-1898. Skolgång i Katedralskolan, Lund.
1896. Ekelund har sommaranställning som informator på Hjelmaröds gård.
1897. I juli debuterar Ekelund i tryck med en dikt, signerad Ove, i Skånska Dagbladet.
1898. Efter studentexamen sommarvandrar Ekelund till Stockholm. På hösten skriver han in sig vid Lunds universitet. Han bedriver inga regelbundna studier, men kvarstår till och med hösten 1900.
1899. I april gör Ekelund sina första översättningar, två dikter av Robert Burns. På hösten flyttar han från föräldrahemmet till ett studentrum på Akademiska föreningen.
1900. I april debuterar Ekelund i bokform i kalendern I skilda färger. I maj utkommer den första egna diktsamlingen Vårbris. Under samma månad debuterar han som litteraturkritiker i Arbetet och reser till Skånes ostkust med Bengt Lidforss.
1901. I mars utkommer diktsamlingen Syner.
1902. Ekelund mönstrar på våren men blir frikallad från militärtjänst. På sommaren börjar han på allvar läsa Friedrich Hölderlin och August von Platen. I slutet av augusti reser Ekelund för första gången till Berlin, där han stannar till juli 1903. I oktober utkommer diktsamlingen Melodier i skymning.
1903. I december utkommer diktsamlingen Elegier.
1904. På nyåret reser Ekelund via Berlin, Dresden, Prag, Wien, Budapest (möjligen), Graz och Trieste till Venedig, där han stannar till slutet av april. Han återvänder till Lund via Verona och München. På sommaren eller hösten bryter han med Lidforss. I skiftet november/december reser Ekelund till Berlin, där han stannar till våren 1905.
1905. I februari utkommer diktsamlingen In Candidum. I november reser Ekelund till Berlin.
1906. I slutet av februari utkommer diktsamlingen Havets stjärna. Under vårvintern blir Ekelund bekant med Amelie Posse, gift Bjerre. Han återvänder brådstörtat till Lund i april. I början av juni far han till Ven och därifrån över Helsingborg till Kullaberg. I slutet av juli bryter han med Bonniers förlag. I september far Ekelund från Kullaberg, där han läst Bibeln, Pindaros och Nietzsche, till Torekov där han stannar månaden ut. I november utkommer diktsamlingen Dityramber i aftonglans, i december översättningsvolymen Grekisk bukett.
1907. I april reser Ekelund till Göteborg, där han stannar till och med juni. Den 28 juni råkar Ekelund i slagsmål med en civilklädd polisman på Styrsö. Incidenten blir rättssak. Under sommaren upphör kontakten definitivt med Amelie Posse. I juli far Ekelund till Torekov och Segeltorp och vidare till Trelleborg. I december reser han till Köpenhamn, där han stannar till våren 1908.
1908. I mars eller april reser Ekelund till Malmö och fortsätter till Trelleborg. Den 28 september faller den slutliga domen i Styrsömålet, och Ekelund reser omedelbart över Sassnitz till Berlin, där han stannar till hösten 1912.
1909. I juni utkommer på Framtidens förlag essäsamlingen Antikt ideal, i huvudsak skriven 1907-1908.
1910. I oktober utkommer Böcker och vandringar, innehållande essäer, dikter och aforismer.
1911. I maj reser Ekelund till Köpenhamn och fortsätter i juni till Kiel, i augusti till Hamburg, för att återvända till Berlin i oktober.
1912. I maj utkommer aforismsamlingen Båge och lyra. I början av augusti lämnar Ekelund Berlin och reser till Hamburg. I slutet av oktober kommer han till Köpenhamn. Vid jul läggs Ekelund in på sjukhus och opereras för var i lungsäcken. På sjukhuset träffar han sköterskan Anne Margrethe Hou.
1913. I mars utkommer Valda dikter. I april skrivs Ekelund ut från sjukhuset och stannar i Köpenhamn. I maj utkommer översättningsvolymen Valda skrifter av Leopardi. Från juni och ett år framåt för Ekelund den 1966 utgivna dagboken Agenda. I november utkommer essäsamlingen Tyska utsikter.
1914. I maj utkommer aforismsamlingen Nordiskt och klassiskt. I juli gifter sig Ekelund med Anne Margrethe Hou och flyttar till fiskeläget Hou på Jylland. I september flyttar paret till det närbelägna Århus. Den 21 oktober föds deras dotter Anne-Marie.
1915. I mars drabbas Ekelund på nytt av lungsjukdom, opereras och ligger två månader på sjukhus. I maj utkommer översättningsvolymen Ur Francesco Petrarcas brev. I november utkommer essäsamlingen Veri similia.
1916. I november utkommer essäsamlingen Veri similia II.
1917. Under vintern och in på 1918 har Ekelund på nytt lungsäcksinflammation.
1918. I mars utkommer aforismsamlingen Metron.
1919. I april utkommer aforismsamlingen Attiskt i fågelperspektiv.
1920. I september återfår Ekelund svenskt medborgarskap och pass.
1921. I februari flyttar familjen Ekelund till Tallgatan 21 i Raus Plantering söder om Helsingborg.
1922. Under året utkommer aforismsamlingarna Sak och sken respektive På havsstranden.
1925. Under året utkommer aforismsamlingarna Levnadsstämning respektive Väst-östligt.
1927. På hösten utkommer aforismsamlingen Passioner emellan. Flykten till naturen. Tydlighetens genius.
1930. I april flyttar familjen Ekelund över Öresund till Helsingör och bosätter sig i en sommarvilla i Marienlyst. Under året utkommer aforismsamlingarna Lyra och Hades respektive Spår och tecken, den senare på eget förlag (Bonniers återutger den 1934).
1932. På hösten utkommer aforismsamlingen Båge och lyra 1932 på eget förlag.
1934. Den 1 september flyttar Ekelund med familj till Mårtensgatan 36 i Råå.
1935. På hösten utkommer aforismsamlingen Det andra ljuset, Ekelunds sista originalbok på Bonniers.
1936. I mars flyttar Ekelund med familj till Stockholm och hyr Villa Vetterlein i Neglinge nära Saltsjöbaden.
1939. I april flyttar Ekelund med familj till Svartviksringen 12 i Saltsjöbaden. På hösten utger det nybildade Vilhelm Ekelundsamfundet i Helsingborg aforismsamlingen Elpidi.
1940. Ekelund blir i oktober i Stockholm påsprungen av ett par skenande åkarhästar och bryter vänstra armen.
1942. På hösten utkommer aforismsamlingen Concordia animi.
1943. På hösten utkommer aforismsamlingen Atticism-humanism. En utökad utgåva med samma titel kommer 1946.
1945. På hösten utkommer aforismsamlingen Plus salis -.
1946. På hösten utkommer K.A. Svenssons Vilhelm Ekelund - moralisten, kulturkritikern, den första större boken om Ekelund.
1949. I augusti utkommer Pierre Naerts Stilen i Vilhelm Ekelunds essayer och aforismer, den första avhandlingen om författarskapet. Ekelund avlider på Saltsjöbadens sjukhus den 3 september. Han är begravd med hustru och dotter på Skogsö kyrkogård i Saltsjöbaden.
1950. Antologin En bok om Vilhelm Ekelund utkommer.
1973. Hustrun Anne Margrethe Ekelund avlider i Stockholm.
1988. Dottern Anne-Marie Ekelund, tidigare gift Hedlund, avlider i Stockholm.
2004. Vilhelm Ekelunds Samlade dikter utkommer i två band i Svenska Akademiens klassikerserie. 2017 utges de på nytt i pocket.
2017. Jonas Ellerströms biografi Vilhelm Ekelund - Landskap och tanke utkommer.